Tihany

ismertető, Tihanyi képek, galéria




Tihany

Tihany Veszprém megyében, a Balatonfüredi kistérségben, a Balatont két medencére osztó Tihanyi-félszigeten fekszik. Lakossága 1400 fő. Tihanyba gyakorlatilag földön, vízen és szárazföldön is eljuthatunk. A szárazföldről megközelíthetjük autóval, vonattal, illetve busszal. A kalandosabb élményre vágyóknak a Szántódról induló révet ajánljuk a figyelmükbe. Ha hajóval érkezünk a félszigetre, autó nélkül mindenképp érdemes valamelyik kisvonatot igénybe vennünk a faluba történő feljutáshoz.


Tihany Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község, a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten. Tihany méltán híres vendéglátásáról, az ide látogató vendégeknek nem kell nélkülözniük a gasztronómiai élvezeteket sem. Borozók, borospincék, hagyományos éttermek, csárdák és fogadók, valamint festői panorámával rendelkező cukrászdák és kávézók közül válogathatunk!

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


A tradicionális népi építészet és kultúra szerelmeseinek elég csak végigsétálni a falun, az autentikusan rendbe hozott, gyönyörű nádfedeles parasztházak között, szinte maguk előtt láthatják ennek az egykori halászfalunak az életét.

Tihanyról jelképe az 1055-ben alapított Bencés Apátság, amelyet méltán tartanak az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi célpontjának. Az apátság mai, barokk stílusú temploma a domb tetején nemcsak a környék, hanem Magyarország egyik emblematikus jelképe is.

A tihanyi dombon vár, illetve erőd is állott, amelyet a török háborúk idején az ellenség nem tudott elfoglalni. Nyomai illetve maradványai ma is láthatók a félsziget számos turistaútvonala, tanösvénye, azaz jelzett sétaterv térképei segítségével.

Műemléknek számít még az apátság altemploma mellett az egykori apátsági pince-présház együttese. Kirándulásra csábít az Óvár-hegy földsáncrendszere is, mely a középkorban remetetelep volt. Továbbá fontos épület együttes a tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum, skanzen, illetve a Kálvária-hegyen lévő tihanyi kálvária is.

A Pisky sétányon haladva megtekinthető a berendezett Parasztgazda házát és itt található a Halászcéh és a Fazekasház épülete is. Tihany látnivalói közé tartozik a Babamúzeum is, melyben népviseletbe öltöztetett porcelánfejű babák láthatók. A látogatható tihanyi obszervatóriumban a Föld mágneses terének változásait figyelik. Ebben az épületben kapott helyet a geofizikus Eötvös Loránd emlékkiállítása is.

Jelenleg nem látogatható a parton található MTA Limnológiai kutatóintézet, amely többek közt a halak életével és a Balaton vízminőségének vizsgálatával foglalkozik.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK


A természetet kutató és védő szakemberek számára a Tihanyi-félsziget értékei régóta ismertek. Itt alakult hazánk első tájvédelmi körzete 1952-ben. A Tihanyi Tájvédelmi Körzet később észak felé bővült, majd 1997-ben része lett az akkor megalakuló Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. A természeti értékek európai szintű elismerésére 2003-ban került sor: az Európa Tanács a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta a félszigetnek.

KÜLÖNLEGESSÉGE


Híres, ma már csak emlékként meglévő adottsága volt a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett akkor, amikor még épületek a hang szabad oda-vissza terjedését nem gátolták. Télen azonban még mindig megfigyelhető bizonyos mértékben.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


Kecskeköröm ünnep - május
Pünkösdi Vígasságok - május
Levendula Fesztivál - június
Tihanyi Ünnepi Játékok - július
Tihanyi Szüreti Napok - szeptember
Gardafesztivál - november

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


A középkorban történt a mai Tihany település ősének a megalapítása, amikor 1055-ben I. András király itt építtette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. Ezzel vette kezdetét a bencés apátság élete. A 13. századtól az apátság konventje oklevelek kiállítására feljogosított hiteles hely (locus authenticus) volt.

A 16-17. századi török háborúk idején várrá alakított monostor elpusztult, de a 18. században barokk stílusban újjáépült, s azóta a félsziget keleti ormán, a Balaton felett, Tihany ősi jelképe. Néhány éve ismét a bencés szerzetesek a barokk apátság tulajdonosai és a Bencés Apátsági Múzeum fenntartói.

Tihany nemcsak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is, az 1960-as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzereje elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel.


Települések Tihany közvetlen közelében

Települések Tihany környékén

Tihanyi és környéki programok