Balatonboglár

ismertető, Balatonboglári képek, galéria




Balatonboglár

Balatonboglár a Balaton déli partján fekszik, a Dél-Balatoni Borvidék központja, a szőlőművelés és a bor nemzetközi városa. Lakosainak száma meghaladja a 6000 főt. Balatonboglár a Balaton déli partján Balatonlelle és Fonyód városokkal szomszédos, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa-vasútvonal és az M7-es autópálya mentén található.


Balatonboglárt a homokos, sekély Balaton-part, a Nagy-Berek, a Vár- és a Temetődomb védett területei, a környék változatos növény- és állatvilága a déli part kiemelkedő jelentőségű településévé emelik. Jelentős borpincészete révén 1987-től a "Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa". Balatonboglár az idelátogató turistáknak változatos rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal szolgál, melyek vidám hangulatuk mellett betekintést nyújtanak a magyar kultúrába, hagyományaikba.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


Balatonboglár a Balaton déli partján Balatonlelle és Fonyód városokkal szomszédos, az M7-es főútvonal mentén található. A várost tagolni lehet a vasúttól északra elterülő az üdülő övezetre, a keleti részen fekvő Császta lakótelepre, a Várdomb és Kápolna dombokra, s a kaposvári út körül elhelyezkedő lakó és ipari területekre, a nyugati részen található lakó és üdülő övezetre, s Szőlőskislak társközségre.

Az átutazó legelőször a Várdombon ékeskedő gömbkilátót pillantja meg, e domb éven át nyugalmas és közkedvelt kirándulóhely. A kilátó esti kivilágítása a távolabbi veszprémi partokról is látható.

A domb tövében található a Hétház utca, amely a város legelső villanegyede volt. A város főutcáján - a Dózsa György út mentén - a posta klasszicista épületét láthatja az átutazó. A régi üzletsorok helyén az utóbbi években elegáns üzleti negyed épült. Fonyód felé haladva balra még fellelhetők Balatonboglár régi fényét felidéző polgári villák. Az új bevásárló központtal szemben a többször átépített vasútállomás épülete tűnik fel.

A vasút északi részén sétálva Balatonlelle felől, szembetűnők a régi fürdővárost idéző romantikus villák sokasága, a Balatonbogláron oly gyakori szép platánsorok. Számtalan új villa jelzi az üdülőváros népszerűségét. Ezen a részen kis utcácskákon közelíthető meg a part, viszonylag kis nyilvános partszakaszokkal. A központba érve a város egyik legszebb részén fekszik a Platán strand, előtte, négy sorban a csodálatos Platán sorral, a vendéglátó épületek térbe illő formáikkal, a tenisz centrummal.

A Dél-Balaton legnagyobb strandját nyugaton a tó egyik legnépszerűbb hajó -, és vitorlás kikötője határolja. A vitorlázóknak és kiránduló hajók utasainak a Yacht-Club és a Móló Üzletház vendéglői kínálnak szolgáltatásokat. Mind a kikötő, mind a strand nagy felülete rendkívül igényesen tervezett és kialakított díszburkolattal fedett, gazdagon parkosított, virágosított.

A kikötő nyugati részén szépfekvésű félsziget nyújt ideális pihenést a kempingezőknek. Itt található Balatonboglár fövenyes partszakaszainak egyike. Nyugat felé a vasúttal párhuzamos utcákban is az üdülővárosi múltat idéző szép villák építészeti harmóniája kelti fel a sétálók figyelmét.

A Sziget strand és környéke nyugodtabb, bensőségesebb hangulatú fürdőhelye Balatonboglárnak. Itt található egy pici kis sziget, mely gyakran és több évszakban is megihlette városunk szerettet festőjét, Bagó Bertalant.

A város patinás fürdővárosi jegyeit talán legjobban a Jankovich telep utcái, villái mutatják. Nyugalmát csak fokozza, hogy e részt délről a vasút, nyugatról egy üdülő s egy kis patak, északról a tó zárja le.

Déli részen fekszik Balatonboglár társközsége Szőlőskislak. Szorgalmas lakói főleg mezőgazdaságból, szőlőből élnek, bár jellemző a nyugalmat keresők letelepedési kedve is. Gaal Franciska színésznő egykori - gyönyörű parkkal ölelt kastélyában található a vidék borászati múltját bemutató kiállítás, a Bormúzeum. A szomszédos településekre: Szőlősgyörökre, Gyugyra kerékpárút vezet.

KULTÚRA


Képaláírás Balatonboglár a művészetek városa is. A Kápolna dombon - mely igényesen gondozott kirándulóhely is egyben - található Vörös és Kék kápolna, amelyek három évtizede igényes galériákként működnek és nemzetközi hírnevűek. A Vörös kápolna előtti kisszínpadon az országos hírű kaposvári Csíky Gergely színház nyári színháza működik évtizedek óta.

Közelben van a Lengyel-Magyar Barátság Háza, mely az üdülő szezonban a Bor és Jazz Fesztivál házigazdája számtalan más kulturális rendezvénye mellett. Megkopott fényű szabadtéri színpadán a hetvenes években még nagyopera előadások is voltak. Az Acsádi kastély pincéje a Pincetárlatok helyszíne már másfél évtizede, ahol szintén rangos kiállításokat láthatnak az érdeklődők. A polgármesteri hivatal épületével szemben áll - Erzsébet utca - a Fischl-ház, mely állandó és időszaki kiállítások további helyszíne.

BORKULTÚRA


Balatonboglár a bor és szőlő nemzetközi városa, a méltán híres Balatonboglári Borvidék szakmai és szellemi központja. Itt működik a Balatonboglári Borgazdasági Rt mely kétszázezer mázsa - a borvidéken termelt - szőlőt dolgoz fel. Városunkban több borúti állomás kereshető fel, ahol megkóstolható a borvidéket jellemző borok.

Szőlőskislakon a BB bormúzeuma, az Országh pince, a Malom Fogadó, a Légli-major, Balatonbogláron a Légli pincészet, a Hujber pincészet, az Ignáczy pincészet, de a többi pincészet - így az Eifert, a Katona, a Kalász, a Miklós és a Nagy -féle és a Szentpáli pince - is szívesen fogadja az érdeklődő borturistát.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


A balatonboglári szezont a dunántúli gyermek néptánccsoportok pünkösdi "Méta fesztiválja" nyitja meg. A Platán strandon egész nyáron egymást váltják a kulturális és sportesemények. Egyre népszerűbb a Halászléfőző-verseny, az országos strandfoci, strandkézilabda, strandröplabda bajnokság. Itt rendezik a Balaton-átúszó versenyt - Európa legnagyobb édesvízi-tavi amatőr úszóversenyét - Révfülöp és Balatonboglár között minden év júliusának utolsó szombatján.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


A terület természeti adottságai igen kedvezőek, ezért már az ősidőkben kb. 6000 évvel ezelőtt megtelepedett itt az ember. Az itt látható dombok egy vulkánkitörés maradványai voltak. Ezeken a dombokon szőlőt kezdtek el termeszteni. Később éltek rómaiak, kelták is a környéken.

A város első okleveles említése 1211-ből való, melyben még Boclar néven szerepelt. A város a Tihanyi apát birtoka volt. A török háború elpusztította és elnéptelenítette a várost.

Később azonban újra benépesült és ismét megindult a szőlőművelés. Az itteni domborzat, talaj és egyéb természeti adottságok főleg a szőlő-, és gyümölcstermesztésnek kedveznek. A lankás domboldalakon most is szépen gondozott, végeláthatatlan szőlőültetvényeket láthatunk.

A város a XVIII. századtól fejlődésnek indult: 1752-től újra működött a rév, s fontos révátkelő lett Balatonboglár. Megépült a város első kikötője és 1872-től rendszeresen járt a gőzhajó Révfülöp és Balatonboglár között. Az 1900-as évek elején megkezdődött a fürdőélet is, 1912-ben hivatalosan is gyógyfürdőnek nyilvánították a várost. A nagy gőzhajóforgalom miatt 1913-ban új kikötőt építettek. Ekkor a város már rendelkezett vasútállomással is. A fürdőélet megindulásának következtében üdülőtelepek épültek.

Az 1950-es évektől kezdve Balatonboglár lett a szőlő-, valamint a gyümölcstermesztés és feldolgozás központja. 1978-ban Balatonboglárt egyesítették Balatonlellével, de 1991-ben újra különvált a két település.

Települések Balatonboglár közvetlen közelében

Települések Balatonboglár környékén

Balatonboglári és környéki programok